Pages

Friday, October 5, 2018

Idékasse

Formålet med denne blog er at gøre danske læsere klogere på traditionelt træhåndværk og håndværktøj.

Mine ideer til fremtidige emner her på bloggen drejer sig om at prøve af præsentere nogle basale ting inden for snedkerarbejde. Fx hvad forskellige typer samlinger hedder, hvor de bruges og hvordan jeg laver dem. Jeg regner også med at prøve at skrive om forskellige typer værktøj og hvordan man sætter dem i brugbar stand. Det er måske ikke de mest spændende emner for den erfarne snedker, men det kan være en hjælp til nybegyndere - og det er dem jeg mest af alt håber på at ramme. Samtidig kan det måske hjælpe mig med selv at forstå snedkerhåndværket bedre - fordi I kære læsere sandsynligvis til rette på mig når jeg på et tidspunkt skriver noget helt forkert.

Jeg vil gerne opfordre alle jer der læser med, til at komme med forslag til emner, som I kunne tænke jer at læse om.

Det kan være alt fra teknikker og værktøj, til konstruktion af møbler og forskellige typer samlinger. Maskiner og elværktøj, kan jeg ikke hjælpe jer med - for det ved jeg (desværre) ingenting om.


Drejer, snittet og malet "flødekande".
Jeg kan ikke love at jeg tager alle forslag op, men det kan måske hjælpe med at føre mine skriverier mere i en retning, som interesserer jer læsere. Det er heller ikke umuligt at jeg bliver klogere på hvad der interesserer andre trænørder og at jeg vil bruge den viden fremover. Forhåbentligt kan det endda give anledning til at nogen af jer stikker hoved ud af busken og tager en snak med hinanden i kommentarsporet her på bloggen.

Så kom frist og fortæl mig, hvad I gerne vil høre mere om. Jeg glæder mig til at høre det.

5 comments:

 1. at få sat den da hans høvl op til mesterspån :-1

  ReplyDelete
  Replies
  1. En mesterspån. Altså en spån som er lige så bred og lige så lang, som den kant den er høvlet af?

   Det skal vi nok komme omkring. sådan en spån er nemlig din garanti for at den kant du har høvlet er helt lige. Navnet antyder måske at det er sværere end det faktisk er. Selv en lærling skal kunne lave sådan en spån.

   Jeg skal nok skrive noget om høvle og hvordan man får dem til at fungere. I forhold til dit spørgsmål er det vigtigste nok at din rubank er helt lige (og at jernet er skarpt - men det er vigtigt for alt snedkerarbejde).

   Delete
 2. Hej Mikkel.

  Tak fordi du kiggede forbi Mors til DCBE, det var hyggeligt at møde dig.
  Jeg kunne godt tænke mig at læse om hjemmelavet maling. De gange jeg har eksperimenteret synes jeg skældent at resultatet er blevet fantastisk. Og det ser ud til at du har fuldstændigt styr på den slags.
  Mvh
  Jonas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Jonas

   Tak for at jeg måtte kigge forbi. Det var godt at møde nogle andre rigtige træfolk :-)

   Jeg har allerede skrevet lidt om limfarve her på bloggen, så der kan du starte med at kigge. Der er også et link til Center for bygningsbevaring, som har en del artikler om emnet. Prøve at kigge her: https://haandkraft.blogspot.com/2018/01/limfarve.html

   Jeg har mest brugt limfarve. Oliemaling har jeg ikke helt så meget erfaring med. Jeg bruger som regel limfarve til indendørs projekter, fordi det tørrer hurtigere. Oliemaling er dog ikke så anderledes endda og tørretiden kan da også forkortes noget, hvis man tilsætter tørrelse til malingen.

   Er der noget særligt du godt kunne tænke dig at høre mere i forhold til maling?

   Delete